Δημοσιεύθηκε στην ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΕ! ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ

gelia-401-gallarge

Είστε πιεσμένος, αγχωμένος ή στεναχωρημένος; Χαμογελάστε! Σύμφωνα με τη ερευνήτρια  Sarah Pressman του πανεπιστημίου του Κάνσας, το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο για την ψυχική και σωματική μας υγεία, κυρίως της καρδιάς.

Για να δείξουν τα οφέλη του γέλιου οι μελετητές, κατέγραψαν τις αντιδράσεις 169 φοιτητών σε κατάσταση στρες. Τους είχαν πρώτα εκπαιδεύσει  να κρατούν κινέζικα ξυλάκια με το στόμα τους, αναγκάζοντας τους έτσι να χαμογελάσουν. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ενώ κρατούσαν τα ξυλάκια, εκτελούσαν μια σειρά από αγχωτικές διαδικασίες ,όπως να βυθίσουν τα χέρια σε ένα μπολ με κρύο νερό όπου κάποιοι αναγκάζονταν να  να χαμογελάσουν ενώ άλλοι όχι.

Τα αποτελέσματα:  όσοι είχαν εκπαιδευτεί για να χαμογελάσουν έδειξαν χαμηλότερο βαθμό του στρες από εκείνους που κράτησαν μια ουδέτερη έκφραση του προσώπου. Οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι οι δραστηριότητες που έχουν ένα ειλικρινές χαμόγελο, το περίφημο χαμόγελο του Duchenne που εμπλέκει όλους τους μυς του στόματος και των ματιών, οδηγούν σε  χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό.

.smile

Ηθικό δίδαγμα: χαμόγελο ή γέλιο, ακόμα και ντροπαλό, έχουν τη δύναμη να επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό και να χαλαρώσουν το σώμα μας τόσο αποτελεσματικά όσο μια προπόνηση. Πράγματι, έχει αποδειχθεί ότι όταν γελάμε, το κεντρικό νευρικό σύστημα και οι ενδοκρινείς αδένες παράγουν ουσίες χαλάρωσης. Ο εγκέφαλος απελευθερώνει ενδορφίνες και σεροτονίνη κάνει, δηλαδή που αγωνίζονται ενάντια στον πόνο και να φέρνουν μια ευχάριστη αίσθηση χαλάρωσης.

Πηγή: http://www.topsante.com/medecine/psycho/stress/soigner/rire-la-meilleure-astuce-anti-stress-23392

Σχολιάστε