Δημοσιεύθηκε στην ΔΟΝΤΙΑ,ΝΟΣΟΙ,ΠΡΟΛΗΨΗ

10 πράγματα που ο οδοντίατρος σας θα ήθελε να ξέρετε

12074766_971440762898310_64936633521878704_n

 

  1. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κολλώδες βιοφίλμ που ονομάζεται πλάκα και καλύπτει τις επιφάνειες των δοντιών σας

Η βακτηριακή πλάκα κολλάει σε όλες τις επιφάνειες των δοντιών- μπρος, πίσω και στα πλάγια-καθώς και ανάμεσα στα ούλα και κάτω από αυτά. Η πλάκα δεν είναι τόσο παχιά για να αντιληφθείτε ότι έχει καλύψει τα δόντια σας, αλλά προκαλεί τερηδόνα και άλλες ασθένειες των ούλων. Ο καλύτερος τρόπος για να την απομακρύνετε είναι βούρτσισμα και οδοντικό νήμα 2 φορές την ημέρα με έμφαση το βράδυ.

  1. Εάν το στόμα σας είναι στεγνό, τα βακτηρίδια αναπτύσσονται πιο εύκολα

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι το σάλιο στον καθαρισμό των δοντιών και στην καταπολέμηση της τερηδόνας. Το σάλιο ξεπλένει τα υπολείμματα τροφών, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και εξουδετερώνει τα οξέα που παράγουν τα μικρόβια κατά τη διάσπαση των τροφών. Επίσης αναπληρώνει τα χαμένα συστατικά του σμάλτου από αυτή την επίδραση των οξέων. Εάν λοιπόν υποφέρετε από ξηρότητα στόματος, αυτό δεν είναι καλό για το στόμα και τα δόντια σας. Καταναλώστε πολύ νερό και χρησιμοποιείστε ειδικά σκευάσματα που αναπληρώνουν το σάλιο μετά από συνεννόηση με τον οδοντίατρο σας.

  1. Η πλάκα αναπτύσσετε πάνω στα δόντια σας ιδιαιτέρως το βράδυ, γι αυτό μην λησμονείτε την πρωινή στοματική υγιεινή

Παρόλο που πλένετε τα δόντια σας το βράδυ και τα αισθάνεστε πολύ καθαρά το πρωί, η πλάκα πάλι καλύπτει τα δόντια σας και αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η ποσότητα του σάλιου στο στόμα μειώνεται και το στόμα ξεραίνεται γι’ αυτό και παρατηρείται άσχημη αναπνοή όταν ξυπνάμε. Βάλτε λοιπόν στις συνήθειες σας και την πρωινή υγιεινή.

  1. Η πλάκα μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με μηχανικό τρόπο (βούρτσισμα-οδοντικό νήμα), αλλιώς θα μείνει κυριολεκτικά εκεί για πάντα

Η πλάκα καλύπτει όλες τις επιφάνειες των δοντιών. Το συχνότερο λάθος που κάνουν όλοι είναι ότι λησμονούν την καθαριότητα των πλάγιων επιφανειών, δηλαδή ανάμεσα στα δόντια. Η χρήση οδοντικού νήματος (ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια σε μεγαλύτερα κενά ενδιάμεσα) κρίνεται απαραίτητη.

  1. Με τον καιρό η πλάκα αν δεν απομακρυνθεί μετατρέπεται σε τρυγία (κοινώς πέτρα), η οποία είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί από τον οδοντίατρο

Πλάκα που δεν απομακρύνεται ενισχύεται από μεταλλικά στοιχεία που περιέχει το σάλιο και σκληραίνει σχηματίζοντας την πέτρα. Το πιο συχνό σημείο εμφάνισης είναι τα κάτω πρόσθια δόντια που παραμελούνται.

  1. Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να προκαλέσει ασθένειες των ούλων που μπορεί να είναι ενοχλητικές και επώδυνες

Η πλάκα αναπτύσσεται μεταξύ ούλου και δοντιού. Εάν δεν απομακρυνθεί επεκτείνεται πάνω στο δόντια αλλά και κάτω από τα ούλα. Είναι δύσκολο τότε ν’ αφαιρεθεί με το βούρτσισμα και προκαλεί ουλίτιδα. Τα ούλα ερεθίζονται, πρήζονται, αιμορραγούν με το παραμικρό και μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνα.

  1. Υπάρχει λάθος τρόπος να χρησιμοποιείται το νήμα και ίσως τον ακολουθείτε

Δεν υπάρχει πρόβλημα στο πόσες φορές θα χρησιμοποιήσετε νήμα μέσα στην ημέρα, αρκεί να το κάνετε σωστά, χωρίς να πληγώσετε να ούλα σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν το νήμα απότομα ανάμεσα στα δόντια και το μετακινούν πάνω-κάτω με πολύ βίαιες κινήσεις. Χρησιμοποιήστε κερωμένο νήμα που γλιστρά πιο εύκολα. Κρατήστε το σφιχτά και περάστε το προσεκτικά και αργά ανάμεσα από τα δόντια. Τραβήξτε το προς τη μία επιφάνεια του δοντιού και κάντε ήρεμες κινήσεις πάνω κάτω. Έπειτα τραβήξτε το νήμα προς την επιφάνεια του άλλου δοντιού και επαναλάβετε.

  1. Εάν βουρτσίζετε πάρα πολύ δυνατά μπορεί να προκαλέσετε υφίζηση των ούλων

Ίσως νομίζετε ότι με πολύ δύναμη και μια σκληρή οδοντόβουρτσα καθαρίζετε καλύτερα τα δόντια σας. Αυτό όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά έχει και άσχημες επιπτώσεις στα δόντια και τα ούλα σας. Τα δόντια σας μπορεί να ‘’τριφτούν” και τα ούλα να υποχωρήσουν. Χρησιμοποιείστε μαλακή ή το πολύ μέτρια οδοντόβουρτσα και εφαρμόστε προσεκτικές κυκλικές κινήσεις.

  1. Ζαχαρώδεις και κολλώδεις τροφές τροφοδοτούν τα μικρόβια και προκαλούν τερηδόνα σάπισμα των δοντιών)

Η ζάχαρη όταν μεταβολίζεται από τα μικρόβια που βρίσκονται φυσιολογικά μέσα στο στόμα μας, παράγει οξέα. Αυτά τα οξέα καταστρέφουν το σάλιο και πέρα από ένα σημείο αυτή η καταστροφή είναι μη αντιστρεπτή. Έτσι δημιουργούνται κοιλότητες στα δόντια. Αντικαταστήστε τα γλυκά με πιο υγιεινά σνακ. Μετά από κάθε γεύμα πλύνετε τα δόντια σας. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, ξεπλύνετε με άφθονο νερό και μασήστε μια τσίχλα ή μια καραμέλα χωρίς ζάχαρη. Θα αυξηθεί η ποσότητα του σάλιου και θα εξουδετερωθούν πιο γρήγορα τα οξέα.

  1. Όσες περισσότερες φορές τσιμπολογάτε, τόσο πιο εύκολα αναπτύσσεται τερηδόνα

Δεν έχει σημασία μόνο το τι θα φάτε αλλά και η συχνότητα. Κάθε φορά που τρώτε δημιουργείται ένα όξινο περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται τα δόντια σας. Ο χρόνος που θα περάσει μέχρι την εξουδετέρωση αυτών των οξέων από το σάλιο, είναι στην ουσία και ο κρίσιμος χρόνος καταστροφής των δοντιών. Συμπυκνώστε όσο μπορείτε τα γεύματα σας ή αντικαταστήστε τη ζάχαρη και κάτι πιο υγιεινό.

 

Σχολιάστε