Δημοσιεύθηκε στην ΔΟΝΤΙΑ,ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ,ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΟΜΑΤΟΓΝΑΘΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ,ΠΡΟΛΗΨΗ,ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ,ΥΓΕΙΑ

Ροχαλητό και αποφρακτική άπνοια σε παιδιά

kids_snoring

 

Η έκφραση «κοιμάμαι σαν μωρό» περιγράφει ένα τέλειο και ξεκούραστο ύπνο. Για τα παιδιά, αυτός είναι ένας χρόνος όπου ο εγκέφαλος αυξάνεται και αναπτύσσεται.

Όμως, πολλά νεογέννητα και τα παιδιά δεν κοιμούνται καλά και έτσι στερούνται τον ωφέλιμο ύπνο που τους επιτρέπει να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν. Το ροχαλητό, η στοματική αναπνοή και το σφίξιμο των δοντιών, είναι σημάδια διαταραχών ύπνου ή αποφρακτικής άπνοιας στα παιδιά.

Πως η στοματική αναπνοή μπορεί να βλάψει την εμφάνιση του παιδιού σας;

Ενώ μπορεί να φαίνεται αβλαβές, η στοματική αναπνοή επηρεάζει την ανάπτυξη ,την συμπεριφορά και την προσωπικότητα του παιδιού σας.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων και του γιατρού σας, μπορεί να σας πουν να μην ανησυχείτε για την κατάσταση αυτή, όμως

η αλήθεια είναι ότι η στοματική αναπνοή μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την ανάπτυξη του προσώπου και των αεραγωγών.

Όταν η ρινική αναπνοή είναι μπλοκαρισμένη, η ανάπτυξη του προσώπου και των δοντιών δεν γίνεται σωστά. Όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί στην ανάπτυξη μακριών και στενών προσώπων με στραβά δόντια και υποανάπτυκτη γνάθο καθώς και μελλοντικά προβλήματα με την κροταφογναθική άρθρωση και κεφαλαλγίες.

 

Πως επηρεάζεται η ποιότητα του ύπνου;

Δεν είναι όμως μόνο η εμφάνιση. Όταν δεν αναπτύσσεται πλήρως το σαγόνι και οι  αεραγωγοί, ο χώρος για τη λήψη οξυγόνου μικραίνει αισθητά και πολλές φορές εμποδίζεται επιπλέον από πρησμένες αμυγδαλές ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις. Για να πάρει λοιπόν περισσότερο οξυγόνο ο εγκέφαλος, μεταπηδά από το βαθύ ύπνο  σε ένα ελαφρύτερο στάδιο του ύπνου, προκειμένου να ωθήσει το σαγόνι προς τα εμπρός για να επιτρέψει την αναπνοή και πάλι.

 

Επιπτώσεις σε συμπεριφορά και προσωπικότητα

Κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, απελευθερώνεται η αυξητική ορμόνη (HGH), η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού και αύξηση των οστών. Μόλις ο βαθύς ύπνος διακοπεί, η αυξητική ορμόνη σταματά να εκκρίνεται.

Ο βαθύς ύπνος είναι η καλύτερη ευκαιρία του σώματος για αποκατάσταση, επισκευή και θεραπεία από το άγχος της ημέρας. Επίσης οι ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη και άλλες κρίσιμες λειτουργίες ρυθμίζονται και σταθεροποιούνται κατά το στάδιο αυτό.

Σε ένα παιδί που ροχαλίζει, σφίγγει τα δόντια του ή αναπνέει από το στόμα, ο εγκέφαλος δεν είναι σε θέση να ξεκουραστεί και ο ύπνος δεν είναι αποκαταστατικός.

Τα παιδιά που στερούνται του βαθύ ύπνου είναι συχνά υπερκινητικά, ως αποτέλεσμα της αδρεναλίνης που εκκρίνεται για να αντισταθμίσει την υπνηλία. Συχνά δεν είναι σε θέση να αποδώσουν στο σχολείο επειδή οι εγκέφαλοι και τα σώματά τους δεν είναι στο καλύτερη κατάσταση. Έχουν μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, κακή υγεία και μπορεί να είναι υπέρβαρα.

 

Συμβουλές για τους γονείς

  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας μπορεί να αναπνέει από τη μύτη με ευκολία.
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει ελεγχθεί για αλλεργίες.
  • Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή του παιδιού σας και το περιβάλλον δεν συμβάλλουν σε αλλεργίες.
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει επισκεφθεί έναν οδοντίατρο στην ηλικία του ενός έτους.
  • Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας αν το παιδί σας χρειάζεται παραπομπή σε ορθοδοντικό.

Σχολιάστε