Δημοσιεύθηκε στην ΔΟΝΤΙΑ,ΝΟΣΟΙ,ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ,ΥΓΕΙΑ

Ηλεκτρονικό τσιγάρο και στοματική υγεία. Τι συμβαίνει πραγματικά;

%ce%b7%ce%bb-%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%b3%ce%ac%cf%81%ce%bf

 

Το 2014, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν έχουν μελετηθεί πλήρως με αποτέλεσμα οι καταναλωτές σήμερα να μην γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους .

Κλινικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, όμως προς το παρόν υπάρχει έλλειψη στοιχείων σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει υποχώρηση των ούλων και άλλα προβλήματα στοματικής υγείας, επειδή εξακολουθεί να περιέχει νικοτίνη, ακόμα κι αν είναι σε μικρότερες δόσεις από τα παραδοσιακά τσιγάρα.

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της νικοτίνης στην υγεία των ούλων;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η νικοτίνη – είτε προσλαμβάνονται μέσω παραδοσιακών τσιγάρων ή μέσω ηλεκτρονικού τσιγάρου- βλάπτει στο στόμα, τα ούλα και τη γλώσσα.

Η νικοτίνη μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας, η οποία μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή και τη φλεγμονή σε όλο το σώμα. Πως;

Νικοτίνη και υποχώρηση ούλων

Η νικοτίνη είναι ένα αγγειοσυσταλτικό, που σημαίνει ότι μειώνει την ποσότητα του αίματος που μπορεί να ρέει μέσα στις φλέβες σας.

Χωρίς επαρκή ροή αίματος, τα ούλα δεν παίρνουν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιή. Η νικοτίνη δηλαδή, στερεί τους ιστούς του στόματος από το αίμα που χρειάζονται για να επιβιώσουν, προκαλώντας βλάβες στα ούλα γνωστές ως υφίζηση (κοινώς υποχώρηση των ούλων).

Νικοτίνη και ουλίτιδα

Το κύριο σύμπτωμα στην ουλίτιδα είναι η αιμορραγία. Η νικοτίνη λόγω της αγγειοσυστολής που προκαλεί, συγκαλύπτει την αιμορραγία των ούλων και είναι δύσκολο για τον ασθενή να καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά. Κάποιες φορές είναι δύσκολη η διάγνωση της κατάστασης ακόμα και από τον οδοντίατρο με αποτέλεσμα να συνεχίζει η φλεγμονή των ούλων με όλες τις συνέπειες.

Νικοτίνη και σάλιο

Η νικοτίνη αναστέλλει επίσης την ικανότητα των αδένων σας να παράγουν σάλιο. Όταν δεν υπάρχει αρκετό σάλιο τότε τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και τα δόντια σας γίνονται ευαίσθητα στην τερηδόνα. Επίσης προκαλείται ξηροστομία που οδηγεί σε ενοχλήσεις στο βλεννογόνο, ουλίτιδα και κακή αναπνοή.

Συμβουλή: Εάν παρ’ όλα αυτά επιθυμείτε να συνεχίσετε το ηλεκτρονικό τσιγάρο, φροντίζετε να επισκέπτεστε συχνότερα τον οδοντίατρο σας για να διαγνώσει τυχόν προβλήματα στα δόντια και τα ούλα σας. Να τρώτε φρούτα και λαχανικά, ενισχύοντας τον βλεννογόνο σας και πίνεται άφθονο νερό για να διατηρείτε το στόμα σας ενυδατωμένο.

Σχολιάστε