Δημοσιεύθηκε στην ΔΟΝΤΙΑ,ΠΡΟΛΗΨΗ,ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ,ΥΓΕΙΑ

5 λάθη στη στοματική σας υγιεινή

5 mistakes

Ακόμα κι αν νομίζετε ότι κάνετε τα πάντα σωστά, μπορεί να υπάρχουν οδοντιατρικά λάθη που κάνετε κάθε μέρα χωρίς να το γνωρίζετε. Οι καθημερινές λάθος συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν σε κακή αναπνοή, στην υφίζηση (κατέβασμα) των ούλων και σε ευαίσθητα δόντια μακροπρόθεσμα. Μην ανησυχείτε όμως διότι τα περισσότερα από αυτά είναι αντιστρεπτά με μια απλή αλλαγή στην ρουτίνα φροντίδας του στόματος.

Πέντε συνήθη λάθη και πώς να τα διορθώσετε:

  1. Χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα: Παρά το ότι πιστεύετε επηρεασμένοι από τις διαφημίσεις, το στοματικό διάλυμα δεν είναι τόσο απαραίτητο για την υγιεινή του στόματος σας. Διαταράσσει τη φυσική χλωρίδα, ξεραίνει το στόμα (όταν περιέχει αλκοόλη) και μπορεί να χρωματίσει τα δόντια και να αλλοιώσει τη γεύση (όταν περιέχει χλωρεξιδίνη), φέρνοντας αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμείτε και περιμένετε. Εάν χρειάζεστε κάποιο διάλυμα αυτό θα το αξιολογήσει ο οδοντίατρος σας που θα καθορίσει πως και κάθε πότε θα το κάνετε.

  2. Βουρτσίζετε πολύ σκληρά: Πιο δυνατό βούρτσισμα δεν σημαίνει και καλύτερο… Τα συνήθη προβλήματα από χρήση μεγάλης πίεσης είναι η υφίζηση των ούλων (όταν τα πάνω ούλα ‘’ανεβαίνουν’’ και τα κάτω ‘’κατεβαίνουν’’ σε σύγκριση με την αρχική τους θέση) και αποτριβή των δοντιών. Αυτό σε συνδυασμό με σκληρή οδοντόβουρτσα και με λάθος ‘’πριονωτές’’ κινήσεις οδηγούν σε επιπλέον καταστροφή κάνοντας τα δόντια επιρρεπή και ευαίσθητα.

  3. Αγνοείτε τον πόνο: Ο οδοντικός πόνος είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στο στόμα σας. Ο πόνος μπορεί να προέρχεται από ένα δόντια με φλεγμονή, κάποιο απόστημα ή και τρίξιμο δοντιών. Το να παίρνετε παυσίπονα και να καθυστερείτε την επίσκεψη σας στο οδοντίατρο δεν θα διορθώσει το πρόβλημα. Ίσα ίσα θα το κάνει χειρότερο γιατί από ένα σημείο και μετά τα πράγματα είναι μη αναστρέψιμα.

  4. Βουρτσίζετε λάθος ώρες: Ενώ γενικά γνωρίζετε ότι θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που αυτό δεν ισχύει. Όταν καταναλώνετε όξινες τροφές θα πρέπει να περιμένετε 30’ πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας, διότι η διάβρωση που προκαλείται από τα οξέα σε συνδυασμό με την μηχανική αποτριβή που εσείς θα προκαλέσετε θα οδηγήσει σε απώλεια του σμάλτου. Εναλλακτικά μπορείτε να ξεπλύνετε το στόμα σας με άφθονο νερό και να μασήσετε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

  5. Φοβάστε τον οδοντίατρο: Πολλοί εκτός από τον φόβο τους για τον οδοντίατρο έχουν και ένα αίσθημα ντροπής και την παραμελημένη κατάσταση του στόματός τους. Ο οδοντίατρος δεν είναι εδώ για να σας μαλώσει, αλλά για να βρείτε έναν κοινό τρόπο συνεννόησης και συνεργασίας, να αλλάξετε τις συνήθειές σας, να βάλετε στη ζωή σας την πρόληψη και να δώσετε προτεραιότητα στην στοματική αλλά και την συνολική σας υγεία.

Σχολιάστε