Δημοσιεύθηκε στην ΔΟΝΤΙΑ,ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΟΜΑΤΟΓΝΑΘΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ,ΝΟΣΟΙ,ΠΡΟΛΗΨΗ,ΥΓΕΙΑ

Φρονιμίτες. Πρέπει να τους βγάλω;

wisdom-teeth

 

Στους περισσότερους ανθρώπους λόγω wisdom-toothεξέλιξης και διατροφής, οι γνάθοι δεν αναπτύσσονται τόσο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετός χώρος για τους φρονιμίτες να βγουν. Δεδομένου λοιπόν αυτής της έλλειψης χώρου, οι σωφρονιστήρες  ανατέλλουν  σε γωνία, ή και δεν βγαίνουν πλήρως, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στο υπόλοιπο στόμα και δόντια. Τα συνήθη προβλήματα που προκαλούν είναι:

  1. Περιστεφανίτιδα:pericoronitis Καθώς οι φρονιμίτες δεν ανατέλλουν πλήρως, δημιουργείται μια καλύπτρα ούλου που σκεπάζει το δόντι. Εκεί μαζεύονται τροφές και μικρόβια και προκαλούν ένα επώδυνο ουλικό απόστημα που ονομάζεται περιστεφανίτιδα. Όταν οι εξάρσεις περιστεφανίτιδας είναι συχνές τότε συνιστάται οι εξαγωγή των σωφρονιστήρων.
  2. Τερηδονισμός-Απορρόφηση 2ων γομφίων: Συχνά οι 3οι γομφίοι δεν βγαίνουν πλήρως και η φορά τους έχει μια κλίση προς το μπροστά δόντι, δηλαδή του 2ους γομφίους. %cf%86%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%bc%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b2%ce%bb%ce%ac%ce%b2%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-7%ce%ac%cf%81%ce%b9Εκεί είτε προκαλείται τερηδόνα στο μπροστινό δόντι λόγω κακής υγιεινής και παγίδευση τροφών, είτε προκαλείται απορρόφηση του μπροστινού δοντιού ως αντίδραση στην πίεση που δέχεται από τον φρονιμίτη. Μοναδική λύση είναι οι εξαγωγή των σωφρονιστήρων όσο πιο έγκαιρα γίνεται, για να αποφευχθεί η μη αντιστρεπτή καταστροφή των 2ων γομφίων.
  3. Στράβωμα δοντιών- Διαταραχή της σύγκλειση

Αυτό λοιπόν που έχετε να κάνετε αν σας απασχολούν οι φρονιμίτες σας, είναι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας και με τη βοήθεια μιας ψηφιακής πανοραμικής ακτινογραφίας να συζητήσετε αποφασίζοντας την καλύτερη λύση για εσάς.

Σχολιάστε